Denim Day NL

Waarom Denim?

Waarom dragen we denim op Denim Day? Op het eerste gezicht lijkt het een dag om je favoriete jeans te showen of misschien zelfs een catwalk te sieren tijdens een mode- en dansshow. Maar als we het hebben over Denim Day, vertellen we een verhaal dat veel verder gaat dan mode.

Lees meer

De reden waarom denim?

De geboorte van Denim Day is omgeven door een schokkende controverse die zijn oorsprong vindt in een Italiaanse rechtbank. In het middelpunt van dit drama stond een 18-jarig meisje, dat haar rijinstructeur aanklaagde voor verkrachting. De rechter besliste echter op ongelooflijke wijze dat de verkrachting ‘onmogelijk’ kon zijn geweest omdat het meisje een strakke denim droeg. De logica hierachter was dat de instructeur de broek niet zonder haar toestemming had kunnen uittrekken, wat suggereerde dat ze had ingestemd met de seks. De man werd onverantwoordelijk genoeg vrijgesproken.

De verontwaardiging was enorm en leidde de volgende dag tot een krachtig gebaar. Vrouwen van het Italiaanse Gerechtshof en het Italiaanse Parlement verschenen in denim op hun werk, uit solidariteit met het slachtoffer, en hielden een demonstratie op de trappen van de gebouwen. Het was niet alleen een krachtig signaal aan het slachtoffer, maar ook een stille protest tegen het falende rechtssysteem.

Deze gebeurtenis heeft de wereld veroverd. Steden in de VS hebben dit verhaal omarmd en organiseren nu hun eigen Denim Day. Deze dag dient niet alleen ter solidariteit met het Italiaanse slachtoffer, maar richt zich ook op het aankaarten van seksueel grensoverschrijdend gedrag in eigen land. Los Angeles was de pionier, met New York snel volgend, waar nu in vijf stadsdelen Denim Day activiteiten worden georganiseerd.

Wat begon als een protest tegen een schokkende gerechtelijke uitspraak is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde beweging van belangrijke betekenis. Denim Day is meer dan een dag; het is een oproep tot actie.

Denim Day is nu een wereldwijd platform dat organisaties, bedrijven, studenten en alle mensen die solidariteit willen tonen en zich willen uitspreken tegen seksuele grensoverschrijding, uitnodigt om een duidelijk statement te maken. Hoe? Door op Denim Day je spijkerbroek te dragen, lever je een bijdrage aan de boodschap. Je toont solidariteit, spreekt je uit tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en laat zien dat je deel uitmaakt van de verandering.

Iedereen in Denim op Denim Day

Op Denim Day deze dragen duizenden mensen denim om luid en duidelijk te zeggen: Stop Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag! Dit krachtige, wereldwijde statement heeft al de straten van New York, Los Angeles, Australië en Italië doen oplichten met een zee van denim.

Op 26 april 2023 kondigde Nathalie Toisuta, de Nederlandse initiatiefnemer van Denim Day NL, in het stadhuis van Brooklyn de samenwerking met Denim Day New York aan! New York kan niet wachten om samen te werken!

denim day logo

DenimDay.nl is een stichting geïnspireerd op de wereldwijde Denim Day campagne. De realisatie is handen van Media Luna Tell a Story. Voor meer informatie: info@denimday.nl

Wil je de Nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in: