Wat is Seksuele grensoverschrijding?

Er zijn grenzen die voor iedereen duidelijk zijn dat deze niet overschreden mogen worden. Mensen mogen niet zomaar en zonder je toestemming aan je borsten, buik, billen of kruis zitten. Dat zijn intieme zones. Er is geen enkel excuus waarin dit wel zou kunnen. Niemand anders gaat daarover dan jij zelf.

Contact

In taal over je grenzen gaan

Ook in taal kunnen mensen over je grenzen gaan. Door je intieme zones te benoemen. Ze te beoordelen. Waardoor jij je ongemakkelijk of naakt kan voelen. Maar jij bepaalt zelf of je dat ook zo ervaart? Waarbij je oprecht en eerlijk naar jezelf kan zijn en jezelf de vraag kan stellen: Hoe voelde ik me nou echt toen hij of zij dat zei? Alleen tegen mij? Of juist in bijzijn van iedereen waardoor er bij mij schaamte en verlegenheid ontstond? Ook al lijkt iedereen dat normaal te vinden?

Grensoverschrijding gebeurt soms voordat je het werkelijk in de gaten hebt wat er nou precies gebeurd. Vaak zegt je lijf dat het grensoverschrijdend was. Omdat je je ineens ongemakkelijk, gespannen, nerveus of boos voelt. En je niet direct de aanleiding weet. Soms komt dit gevoel pas later. Als die vergadering voorbij is. Of als die sporttraining voorbij is en je ’s avonds op de bank zit en er nog iets na suddert van wat er gebeurd is. Kan je er dan nog op terugkomen? Jazeker het gaat over jouw grenzen en jouw beleving. Het zou niet meer dan normaal moeten zijn dan dat je over je grenzen praat en deze aangeeft. Zonder dat je je schaamt of het ongemakkelijk vindt.

Het zou goed zijn als we delen wat er in het contact gebeurt en hoe jij dit ervaart. Waarin we van elkaar kunnen leren hoe het voor die ander is. ‘Goh, dat is echt niet mijn bedoeling geweest! Ik zeg of doe dit wel vaker tegen en naar collega’s maar goed dat het zegt! Ik zal erop letten’. Dat is de meest gewenste reactie. Maar ook dat zullen we met elkaar moeten oefenen. Want hoe begin je het gesprek hierover met je collega, je baas, je trainer, je leraar: ‘Ik zou graag nog willen terugkomen op wat er net of gisteren of vandaag is voorgevallen?’. Is deze zin een optie?

Opzettelijk?

En in sommige gevallen is grensoverschrijding overduidelijk opzettelijk en intimiderend en is er geen enkele twijfel of dit wel of niet kan. De vraag die dan opkomt is hoe je dit kan stoppen? En wie kan je daarbij helpen? Wie kan je in vertrouwen nemen? Want het is ook een moeilijk en pijnlijk onderwerp?

Misschien heb je al meerdere malen aangegeven dat je het niet prettig vindt wat er gebeurd maar negeert deze persoon je opmerking en respecteert hij of zij je grenzen niet en gaat er opzettelijk overheen. Om zijn of haar macht te laten gelden. Omdat macht hem of haar een goed gevoel geeft. Omdat hij of zij door over jouw grenzen te gaan hij of zij daar zelf groter en machtiger van wordt.

Wat kan je ondernemen als je een melding wilt doen van grensoverschrijding?

Er zijn verschillende instanties en manieren om een melding te doen. Bij sommige bedrijven is er een HR afdeling waar je wellicht terecht kan als je je daar veilig genoeg bij voelt. Of er is een interne vertrouwenspersoon waar je je veilig genoeg bij voelt. Als dat niet zo is kan je terecht bij externe bureaus die meldingen aannemen van grensoverschrijding.

Er kunnen namelijk allerlei redenen zijn waarom je je niet veilig voelt bij een melding binnen je bedrijf omdat je niet weet wat er met je melding gebeurd? Dat je bang bent dat iedereen in het bedrijf het dan gaat weten? Of dat je niet weet of de interne vertrouwenspersoon werkelijk te vertrouwen is en niet toevallig goed bevriend is met de directeur of met de collega over wie jij een melding wilt doen.

Er zijn daarom ook mogelijkheden om een melding buiten het bedrijf of de organisatie te doen waardoor er geen risico is dat meer mensen van jouw melding weten en je zelf de regie wilt houden en wilt weten wat je kan doen en daarin keuzes wilt kunnen maken. Het gaat namelijk over iets heel privés waar schaamte en kwetsbaarheid en controle verlies een grote rol in kunnen spelen. Het laatste wat je dan wilt is dat je ook nog eens controle verliest over je melding.

Sommige organisaties hebben een extern bedrijf de opdracht gegeven om daarmee meldingen van hun medewerkers veilig te kunnen laten verlopen. Een organisatie die hierin gespecialiseerd is heet Report-App. De oprichter van dit bedrijf is Karin Bosman. Zij was juriste bij een reclamebureau en heeft zelf twee jaar lang Seksuele Grensoverschrijding en Intimidatie ervaren van haar baas. Op basis van deze ervaring is zij onderzoeken gaan doen waaruit de organisatie Report App is ontstaan

Als je bedrijf dit niet zo heeft ingericht en je wilt toch buiten je organisatie of bedrijf een melding doen dan kan je bij de volgende organisaties terecht: Slachtofferhulp die een speciale afdeling hebben voor meldingen van grensoverschrijding. Of je kan een melding doen bij de Stichting Seksueel Geweld. Zij zullen je verder helpen.

Vragen?

Mocht je nog vragen hebben dan je ons mailen. Zie daarvoor de Contactpagina.

Contact
denim day logo

DenimDay.nl is een stichting geïnspireerd op de wereldwijde Denim Day campagne. De realisatie is handen van Media Luna Tell a Story. Voor meer informatie: info@denimday.nl

Wil je de Nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in: